Nymphaea lotus
|
10-06-2012, 20:01
|
|||
|
|||
Nymphaea lotus
Nymphaea lotus - Lotos tygrysi (grzybień egipski)
Z czystym sumieniem można powiedzieć, że jest to roślina do dużych akwariów. Bardzo lubią go miłośnicy paletek, bo doskonale czuje się w wyższych temperaturach. Jest łatwy w uprawie i gdy już się zadomowi ciężko utrzymać go w ryzach. Lubi dużo światła, wtedy nie pnie się tak w górę. W odpowiednich warunkach, lotos jest bardzo dekoracyjny, ale też bardzo inwazyjny. ![]() ![]() ![]() W odpowiednich warunkach, lotos jest bardzo dekoracyjny, ale też bardzo inwazyjny, przykład poniżej. ![]() To akwarium ma 80 cm długości i jak widać lotos całkowicie go zdominował. Gdy go wyrywałem to podniosło mi się całe dno. Żeby tego uniknąć, lepiej sadzić go w pojemnikach ograniczających inwazję systemu korzeniowego. W akwarium odkrytym można się doczekać dodatkowej niespodzianki w postaci pięknego kwiatu. ![]() ![]() ![]() Liczę, że ktoś bogatszy w wiedzę na temat flory wodnej uzupełni wątek o przydatne informacje. pozdrawiam Andrzej |
|||
10-06-2012, 20:44
|
|||
|
|||
RE: Nymphaea lotus
Akwarium nie musi być odkrytę żeby móc oglądać kwiat lotosu. W moim przypadku zdejmuję część pokrywy i mogę oglądać kwiat. Jeżeli tego nie zrobię to jarzeniówka spala kwiat.Kwitnie naprawdę pięknie w nocy się rozwija a na dzień zwija się z powrotem. Kwitnie przez dwie noce góra trzy , a potem więdnie.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: